Cum ne vindeca bioenergia? Trei exercitii simple. 

Discutiile despre ce este si cum functioneaza bionergia sunt elaborate, profunde, esoterice (din ce in ce mai putin esoterice o data cu avansurile stiintei in domeniile de neurofizica, fizica cuantica si moleculara, si multe altele care o aduc mai aproape de omul de rand, in planurile socio-economice, culturale, artistice, si chiar medicale si terapeutice). 

Odata esoterice erau discutiile despre rotunjimea pamantului si despre rotirea lui in jurul soarelui. Astazi, toate acestea se predau in scoli de invatamant primar. 

Odata esoterice erau discutiile despre electricitate si cum aceasta s-ar putea manipula cu folos de catre om. Astazi nu ne putem inchipui sa traim fara electricitate. Exemplele ar putea fi nesfarsite. Cel mai bun exemplu ar fi telefonul nostru inteligent. Orice om il foloseste, de la copilul de trei ani la batranul de nouazeci, de la persoane cu educatie putina la persoane foarte culte. Cu toate acestea foarte putini oameni cunosc mecanismele complexe de functionare din spatele ecranului luminos colorat. 

Bioenergia deja a acumulat destul de multa popularitate in vest in ultimii douazeci de ani, pe cand in est ea este cunoscuta si utilizata de milenii. Este nonintrusiva, imaculata, eficienta local si general, cu efecte secundare pozitive si largi. 

Cea mai notabila intelegere gresita pe care oamenii au format-o in legatura cu bioenergia este efemeritatea ei. „Cand este, cand nu este. Cand o simt, cand n-o mai simt. Unii o au, altii nu.” Aceasta este o mare eroare. Bionenergia este energia Vietii, ceea ce face viata sa fie, in vizibil sau in invizibil. Prin urmare, ea nu lipseste niciodata niciunde, nici chiar in piatra, nici in adancurile pamantului, nici in vastitatea spatiului. Bioenergia face inima sa bata, plamanii sa respire, sangele sa curga prin vene si artere, muschii sa se incordeze sau sa se relaxeze, pupilele sa se dilate sau contracte, creierul sa trimita semnale electrice corpului, celulele sa se divida si tot restul. Realizam acum ca omul nu simte toate astea. Si totusi procesele vietii continua sa se desfasoare fara atentia omului.

Alte forme ale bioenergiei ar fi emanatiile de lumina si caldura ale soarelui, proprietatile de curatare si transport ale apei, proprietatile de purificare ale focului, proprietatiile de stabilitate, transformatoare si regeneratoare ale pamantului. Cel mai bun invatator in ale bioenergiei este insasi Natura. Daca reusim sa privim cu atentie, rabdare si mintea deschisa ca cea a unui copil, fara sa categorisim sau sa etichetam toate lucrurile, intram intr-o lume minunata pe care nu o vom putea niciodata descrie dar care ne va vindeca de toate si incanta inima in acelasi timp. 

Asadar, cum ne vindeca bioenergia?

Sanatoasa este acea fiinta prin care curgerea bioenergiei este lina si continua. Fara obstructii. Rolul mintii este sa devina constienta de curgerea bioenergiei. 

Primul pas este sa devenim constienti de lucrul bioenergiei in noi, in propriul trup. Incepem prin a pune deoparte 5 minute in fiecare zi pentru a simti cum respiram. Notam observatiile efectelor pe care le simtim. Daca nu simtim chiar nici o minima schimbare, marim intervalul la 10 minute. 

Daca tot nu simtim, ne gandim la cursul aerului prin trupul nostru: „Absorb oxigen, elimin dioxid de carbon”. Important este sa punem deoparte cateva minute in fiecare zi doar pentru respiratia constienta. Persistam. 

Al doilea pas este sa devenim constienti de orice parte a corpului nostru care e tensionata. Folosind atentia si respiratia, incercam sa o relaxam. Nu e necesar sa o relaxam complet din prima incercare, astazi. E suficient sa o simtim ca devine mai putin incordata. In locurile tensionate bioenergia nu poate curge usor. E importat sa ne „descurcam” putin circuitele ca sa ii permitem bioenergiei sa curga si sa isi faca lucrul de vindecare. In ce priveste cauzele tensiunilor, aceasta este o intreaga alta ampla discutie. Acum invatam doar sa fim utilizatori ai bioenergiei, nu programatori. Continuam cu respiratia si scanarea trupului pentru a detecta alte arii tensionate. Ne gandim ca respiram in aria tensionata, adica tot oxigenul inspirat curge intr-acolo. Notam observatiile. 

Al treilea pas este sa directam intreaga atentie a mintii spre centrul pieptului nostru. Privim cu ochii mintii spre centru, ascultam cu urechile mintii, respiram in centru. Mentinem atentia asupra centrului o perioada. Notam observatiile. 

Aceste trei simple exercitii sunt suficiente pentru a ne readuce usor pe linia de plutire, atat fizic cat si emotional. Mai tarziu invatam sa inotam. Simpla atentie asupra respiratiei nu poate fi suficienta pentru vindecarea completa de anumite boli cronice dar este punctul de start. Alte mecanisme bio vor fi puse in miscare de acest prim pas de deschidere: dorinta de a manca sanatos, dorinta de a petrece mai mult timp in natura, inspiratia de a citi o anume carte sau articole, de a vizita un anume doctor, si multe altele. Astfel mintea se extinde, se relaxeaza si se misca mai usor, gasind blocaje vechi care se vor topi aduse in lumina constiintei. 

Sa nu ne dorim o viata perfecta, o sanatate perfecta, o relatie amoroasa perfecta, o afacere perfecta. Este o iluzie produsa de propria minte care isi doreste sa se termine totul, toata cautarea. Cand mintea incearca sa ne tenteze cu o fericire finala absoluta inseamna ca e obosita. E timpul sa ne odihnim prin somn. Fericirea si sanatatea este a participa in jocurile de v-ati ascunselea ale Vietii. 
Totusi, totul este un mare mister. 
Andreea Garden, Aprilie 2017


Sursa foto Unsplash
Sursa foto Unsplash

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s